VacaturesContact0318 55 43 85
  • Blog
  • Actueel
  • Geoblocking verordening gaat vandaag in.
7 december 2018

Actueel

Geoblocking verordening gaat vandaag in.

De geoblocking verordening voor webwinkels uit de EU treedt vandaag in werking.

Dat houdt in dat webwinkels dezelfde voorwaarden moeten verstrekken aan lokale klanten als aan klanten uit andere EU landen wanneer ze een artikel kopen. Maar webwinkels worden niet verplicht om de producten of diensten te leveren in andere EU landen.

Verwarrend? Dat klopt.
Vanaf vandaag is het online doorlinken of blokkeren op basis van gegevens zoals een IP-adres verboden. En als webwinkeliers moet je jouw bestelformulier op een manier inrichten dat klanten uit een ander EU-land een adres en telefoonnummer in kunnen vullen. Wanneer webwinkels deze ingevoerde gegevens weigeren is dat een overtreding op de verordening.

Maar een webwinkel hoeft geen product te verschepen aan een EU-land waaraan het niet levert. De klant moet wel een optie krijgen om het artikel te verschepen naar een land waar de webwinkel wel aan levert. Bijvoorbeeld aan een afhaalpunt vlakbij de grens. Webwinkels worden overigens niet verplicht om een afhaalpunt o.i.d. op te zetten.
Het is verstandig om duidelijk te communiceren over leveringsgebieden. Ook mag je verschillende prijzen en voorwaarden hanteren in andere niet EU-landen en andere verkoopkanalen.

Het verbod op geoblocking geldt niet voor financiële dienstverlening, gokken, vervoersdiensten of diensten van algemeen belang. Ook het streamen van films en series valt niet onder de verordening geoblocking.

Wil je weten of jouw webwinkel voldoet? Neem dan nu contact met ons op.