Nieuwe btw-regels voor webshops in de EU

Nieuwe btw-regels voor webshops in de EU

Vanaf 1 juli geldt er een nieuwe EU-btw-richtlijn voor e-commerce. De regels gelden alleen als je met jouw webshop een jaaromzet van €10.000,- of meer haalt met verkopen aan andere landen in de EU. Is dit niet het geval, dan kun je gewoon de Nederlandse btw in rekening brengen.


éénloketsysteem
Je buitenlandse btw-aangifte zijn op 2 verschillende manieren te regelen. Je doet een lokale btw-aangifte per afzonderlijk EU-land. Maar je kan ook je bedrijf aanmelden voor de "Unieregeling" binnen het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst.

Bij het éénloketsysteem geef je jouw btw van binnen-en buitenland door en betaal je dit aan de Nederlandse Belastingdienst. Die betalen het dan door aan de landen die jij hebt opgegeven in je aangifte.
Klinkt het éénloketsysteem als een voor jou ideale tool en wil je er gebruik van maken? Dan heb je wel eHerkenning niveau 3 nodig. Let goed op! Heb je nog geen eHerkenning niveau 3 dan kan je het aanvragen, dit kan circa 2 weken duren. Wanneer je een eenmanszaak hebt, kun je je DigiD gebruiken.

De btw-vrijstelling import tot 22 euro vervalt
Nu geldt dat er bij de invoer-btw op zendingen met een waarde van t/m €22,- een btw-vrijstelling is. Deze vrijstelling vervalt per 1 juli 2021. Hierdoor komen er gelijke kansen voor alle verkopers binnen en buiten de EU.

Bij de invoer van producten in de EU is er nu een btw-vrijstelling voor invoer-btw op zendingen met een waarde tot en met € 22.

Voor meer informatie of vragen verwijzen wij je door naar de website van de belastingdienst.