14 juni 2019

Webdesign

5 tips om de user experience van je website te verbeteren

14 juni 2019 - User experience design? Wat is dat? Hoor ik je denken. User experience design (verkort UX design) heeft te maken op wat voor manier bezoekers je website ervaren. Belangrijk niet waar? Toch zijn er veel bedrijven die hier totaal niet mee bezig zijn. Best gek toch? Laten we eens naar 5 tips kijken die je UX game naar een hoger niveau kunnen tillen.

1. Hou het minimalistisch
We kennen allemaal het gezegde door de bomen het bos niet meer zien? Dat is precies het geval als je een drukke website hebt vol toeters en bellen die elkaar razendsnel opvolgen. Gevolg daarvan is dat je bezoeker niet de echt belangrijke informatie kan vinden die hij nodig heeft. Dat is gelijk te zien in de bounce rate van je website. Gebruikers zullen sneller weg gaan van je website. Zorg dus voor een beetje witruimte in je design, een logische groepering is ook niet totaal onbelangrijk en vergeet helemaal niet het creëren van een duidelijke hiërarchie voor je website.

Hier een lijstje met inspiratie
- AirBnb
- Elite
- Made.com

2. Maak gebruik van witruimte
Geef je content de ruimte om als het ware te ‘ademen’. Dat is belangrijk voor meer rust in je design. Denk bijvoorbeeld aan ruimte tussen grotere delen van je pagina (navbar, header), maar ook kleinere delen (ruimte tegen regels en alinea’s). Slim gebruik van witruimte geeft extra aandacht op call-to-actions.

Hier een lijstje met inspiratie
- Quip
- Apple
- Dropbox

3. Optimalisatie van de laadtijd van je website
Wist je dat als een website niet geladen is in 3 seconden bezoekers vaak sneller weer weg zullen gaan? Het is dus belangrijk dat je website snel laadt. Een oorzaak is vaak grote CMS systemen die veel bestanden inladen die eigenlijk niet eens nodig zijn. Wij bieden een CMS systeem die is aangepast op jouw website, er worden geen onnodige bestanden ingeladen en dat zorgt voor een snelle laadtijd. Happy customers!

Je kunt overigens ook op andere manieren ervoor zorgen dat je website snel laadt. Bijvoorbeeld je afbeeldingen comprimeren (bestandsgrootte verkleinen) hiervoor kun je de website TinyPNG.com gebruiken. Je kunt ook het aantal redirects naar je pagina’s verminderen. Ook het switchen van hosting-providers kan soms een positief effect hebben op de laadtijd van je website.

4. Interactie op je website
Voor je website bezoekers is het fijn om enige interactie te hebben als het gaat over handelingen die ze uitvoeren op de website. Denk hierbij aan hovers, page loader en scroll-animaties. Hou het wel subtiel en ga niet onnodig veel interactie toevoegen dat zorgt er voor dat de gebruikerservaring naar beneden gaat.

5. Responsive webdesign
Responsive webdesign is zeker niet meer weg te denken. Jammer dat je toch nog veel websites ziet die hier totaal niks mee doen. Bezoekers die zo’n website bezoeken gaan sneller weer weg. 40% van al het internetverkeer komt van een mobiele apparaat. Het is goed voor ongeveer de helft van alle aankopen die online worden gedaan. Een grote must dus! Natuurlijk ontwikkeld responsive webdesign zich nog veel verder.

Dit zijn enkele tips om de gebruikerservaring van je website nog beter te maken. Voor meer informatie of eventuele vragen kun je altijd contact opnemen met ons!